Tłusty wtorek i churros. Z czekoladą.

Zwykły wpis

Dawno, dawno temu, gdy zające dopiero zapuszczały swoje uszy, świat wyglądał nieco inaczej. Internetu nie było, w korkach to co najwyżej furmanki stały, a tłusty czwartek wypadał we wtorek. W sensie w ten dzień ostatni, w który jeszcze poopychać się można, tuż przed tą środą, od której już nie wypada. No i wtorkowy tłusty czwartek nie znał pączków ani faworków. I wcale nie dlatego, że te ostatnie pod nazwą chrust się kryły. Po prostu kiedyś nie rozdrabniano się z deserami, tylko szło się w konkret – boczki, słoniny, mięsiwa i jeszcze zasmażka do tego królowały w ten dzień na stołach.

Zatem jeśli ktoś z Was za słodkim nie przepada, to niech bez skrępowania i w imię tradycji udziec barani lub świńskie golonko w dłoń chwyta. Jeśliście jednak postępowi i uznajecie zmiany, które tłusty czwartek zaliczył w XVIII wieku, to biegnijcie do cukrowni i się bierzcie za słodkości. Ja choć sól nad cukier zazwyczaj przedkładam, w tłusty czwartek nie mam nic przeciwko cukierniczym wyrobom. Jednak, dla urozmaicenia, zamiast klasyczne pączki czy faworki smażyć, tym razem sięgnęłam po churros – najlepsze madryckie śniadanie, niezrównany barceloński podwieczorek i idealną tłustoczwartkową rozpustę. Obowiązkowo serwowane w towarzystwie gorącej czekolady.

Cooking&eatingChurros robi się całkiem prosto i nawet nie długo. Jeśli na hiszpańską modłę chcecie je zjeść na śniadanie, to ciasto można zrobić dzień wcześniej. Można oczywiście przygotować je również bezpośrednio przed smażeniem. A robi się to tak – zagotowujemy szklankę wody z 50 g masła.

Cooking&eatingDo gorącego płynu dodajemy 200 g mąki ze szczyptą soli i mieszamy, aż wszystko połączy się w błyszczące i gęste ciasto. Na tyle gęste, że lepiej użyć do mieszania drewnianej łyżki – mikser może nie wytrzymać presji i się spalić.

Cooking&eatingCiastu pozwalamy przestygnąć, a gdy to nastąpi dodajemy do niego 3 jajka.

Cooking&eatingCiasto jest bardzo gęste i początkowo niechętnie łączy się z jajkami, ale po przełamaniu pierwszych lodów jakoś to idzie. Tu już można sobie pomóc mikserem, bo wersja z jajkami jest zdecydowanie rzadsza.

Cooking&eatingGotowe ciasto pakujemy w szprycę i wyciskamy ok. 15 centymetrowe wstążki  ciasta bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz.

Cooking&eating

 

Churros smażą się bardzo szybko – 2 minutki wystarczą by się pięknie zezłociły. Rumiane wężyki wyciągamy z tłuszczu i odsączamy z jego nadmiaru na papierowym ręczniku. Na koniec posypujemy je cukrem i bez zbędnej zwłoki przystępujemy do chrupania gorących churros. Pycha!

Cooking&eating

Cooking&eating

Cooking&eating

 

9 responses »

  1. „Dawno, dawno temu, gdy zające dopiero zapuszczały swoje uszy…” – i już mam dobry humor! :-)
    Już dawno chciałam je zrobić, ale nie chciało mi się doczytać dokładnie przepisu i przez jakieś 2 lata żyłam w głębokim przekonaniu, że robi się je trudno i potrzebna jest specjalna maszynka do wyciskania. Ot, bujna wyobraźnia kulinarna. To teraz już zrobię na pewno, i jak to u mnie bywa, bez związku z datą, w jakiś zupełnie nietłusty poniedziałek ;-)

    • Gadżety kuchenne fajne są, ale i bez nich można wiele zdziałać. Wiadomo – najważniejsze są chęci i pociąg do kalorii ;-)

  2. Skusiłam się na zrobienie tych churros, ale – jako osoba totalnie nieutalentowana w kuchni i wymagająca, aby w przepisie było wszystko bardzo dokładnie podane – chciałam zwrócić uwagę, że nie jest napisane, czy jak już dodamy tą mąkę i mieszamy, masa ma być cały czas podgrzewana, czy już nie. Poza tym nie miałam szprycy, więc ciasto formowałam w podłużne kawałki rękoma i może nie wyglądały tak ładnie, jak tutaj na zdjęciu, ale smakowały rewelacyjnie :)
    Pozdrawiam i dziękuję za przepis!

    • Co racja, to racja, zabrakło precyzji. Mea culpa. A co do meritum – mąkę dodajemy już z dala od gazu. Dziękuję za zwrócenie uwagi! No i cieszę się, że smakowały Ci churros :-)

      • Nie szkodzi, każdemu się zdarza ;) Dla ludzi ogarniętych w kuchni takie rzeczy są oczywiste, ja mam za to z takimi pierdołkami potem problemy ;) ważne, że wybrnęłam! Czekam na kolejne przepisy :)

Masz coś do powiedzenia? Nie krępuj się!:

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s