To co najlepsze w serniku (prawdopodobnie)

Zwykły wpis

Może to się nie rzuciło w oczy, bo raptem jeden sernikowy przepis trafił na bloga (i tu od razu pragnę się pokajać, czaszkę popiołem sypię i ogólnie skruchę wyrażam), ale sernik kocham miłością żarliwą i od lat niezmienną. Stop – pierwsze zdanie, a ja już skłamałam. Miłością zmienną. Bo od czasu odkrycia sernika nowojorskiego, sernikowa miłość przeszła na kolejny level intensywności. I nie wiem co bardziej mnie kręci – czy serowa, grzesznie kremowa i ciężka masa, czy też maślany, krucho-słony spód.

No właśnie, ten spód z ciasteczek Digestive konkuruje z masą o moją uwagę. Uwielbiam jego smak i fakturę. I chcę go jeść częściej. A sernik ma jedną podstawową wadę, rzucającą cień na nasze relacje – wymaga parugodzinnego, a najlepiej całonocnego leżakowania w lodówce. Cały dom pachnie, a z degustacją trzeba czekać do dnia następnego. Nieludzkie! Mniemam, że nie ja jedna tak odczuwam sprawę, bo gdzieś w necie (autora przepraszam, nie mam pojęcia gdzie i kiedy to było) trafiłam na cudowny pomysł wykorzystania sernikowego spodu w sposób umożliwiający natychmiastową konsumpcję.

No właśnie – kruszonka z ciasteczek. Jest to rozwiązanie 80% moich problemów egzystencjonalnych, lek na prawie całe zło tego świata i, nade wszystko, genialny smak.

Owoce, mogą być mrożone, wrzucamy do żaroodpornego naczynia i otulamy łyżką skrobii.

Ciasteczka kruszymy.

Dodajemy rozpuszczone masło – ok. dwa razy mniej niż ciasteczek.

Hojnie obsypujemy owoce kruszonką.

Pieczemy ok. 35-40 minut w 220 stopniach. Jeśli chcemy uraczyć gości, to lepiej robić owoce w indywidualnych ramekinach, bo nie da się ich elegancko porcjować. Natomiast domownicy oraz goście na prawach domowników będą usatysfakcjonowani w każdym wypadku.

Kapka kremówki lub bita śmietana w charakterze dodatku nie są złym pomysłem.

Reklamy

2 responses »

Masz coś do powiedzenia? Nie krępuj się!:

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s