Śniadanie godne soboty

Zwykły wpis

Wiem co jutro zjem. Jest pewna bardzo rozpustna weekendowa opcja, odpowiednia na chłodniejsze dni. Już od środy mnie prześladuje. Zasiał mi ten pomysł w głowie Niesforny Mąż. On o sprawie zapomniał, a ja chodzę opętana kuszącą wizją. To połączenie faktur i smaków działa na moje zmysły. Zresztą zobaczcie tylko jak one wyglądają:

Zniewalające pancakes z bekonem i syropem klonowym. Słodko-słono-dymno-maślany smak tych placuszków jest wręcz uzależniający.

Na 10 pancakes biorę

  • 100 g mąki
  • 150 ml mleka
  • 1 jajko
  • łyżeczkę cukru
  • łyżkę roztopionego masła
  • łyżeczkę proszku do pieczenia
  • szczyptę soli

Wszystko miksujemy i smażymy niewielkie placuszki na maśle. W czasie gdy placki się smażą, na sąsiedniej patelni skwierczy sobie parę cienkich plastrów boczku. Ma być chrrrrupiący! Placki i bekon obficie polewamy błyszczącym, złotym syropem klonowym. Zdecydowanie warto spróbować. Nie tylko w weekend i nie tylko na śniadanie. A propozycja oczywiście pochodzi od Nigelli.

Reklamy

2 responses »

    • Ten smak jest zdecydowanie mniej oczywisty. Bardzo niebanalny. Ale nie sądzę, że raczej podpasuje większości podniebień. Mnie zachwycił. Warto spróbować :-)

Masz coś do powiedzenia? Nie krępuj się!:

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s